Alt om damme

Alt om damme

Anlæg af damme
Der er en række ting at overveje, når man bygger en dam, for det er mere end blot et hul i jorden med vand. Miljøet skal tilpasses for at give plads til dammen. Måske er der et træ i vejen, eller du har fortovet i din have, der gør det vanskeligere at placere en dam. Du kan selv bygge dammen, hvis du ved, hvordan du gør dette. Eller du får hjælp fra en professionel. Hvis du selv bygger dammen, er der en række ting, du skal huske på. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Periode
Der er to perioder på året, hvor det er bedst at bygge en dam. Første periode er i foråret (marts/april). Når du bygger en dam i den periode, vokser planterne pænt hurtigere. Anden periode er i efteråret (september/oktober.) Hvis du så bygger din dam, begynder planterne først at gro i det følgende år.

Forberedelse
Du ved, hvordan du bedst begynder at bygge dammen, og nu begynder du at forberede dig. Mål først grundvandsstanden. Når du begynder at udgrave dammen, må der ikke komme vand ind i hullet. Tjek så at der ikke er elkabler der hvor du vil have din dam. Du laver en tegning af din have og leder efter et godt sted til din dam. I din have markerer du det ønskede sted med stregpæle. Du begynder at grave mellem stolperne og du kan nemt grave din dam i den ønskede form.

Skovlen i jorden
Nu hvor tiden endelig er kommet, kan du begynde at grave. Sørg for, at der er 3 forskellige højder i den. Den første er en lavvandet zone, en medium dyb zone og en dyb zone. Den dybeste zone er for fiskene, hvor de kan overleve om vinteren. Dybdemålingerne varierer fra dam til dam. Sørg for at grave 10 centimeter dybere i hver zone, for der vil også være 10 centimeter hvidt sand på hvert lag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.